Beauty Dictonairy


DEZE PAGINA IS ALTIJD ONDER CONSTRUCTIE, SUGGESTIES ZIJN WELKOM!

Toen ik net kwam kijken in de wereld van het (beauty)bloggen, kwam ik een hoop woorden en afkortingen tegen waarvan ik niet wist wat ze betekenden. Een soort begrippenlijst was toen heel handig geweest. Toen mijn vriendin m’n blog begon te lezen, moest ze om de haverklap lachen om ‘de rare woorden’. Dus bij deze een begrippenlijst! 

A.

ATM – At The Moment

Angled brush – Een stevig, schuin afgesneden, kwastje om bijvoorbeeld eyeliner precies te kunnen aanbrengen.

Arcadeboog – De huidplooi vanaf de binnenooghoek tot de buitenooghoek. Het is de rand van het bot van de oogkas.

arcadeboog

B.

BB cream – Blemish Balm Creme. Ontwikkelt in Duitsland door artsen. Oorspronkelijk bedoelt om de huid van patiënten die een (laser)operatie hadden ondergaan, te beschermen, kalmeren en tegelijkertijd dekking te geven voor roodheid en littekens. BB creme is al jaren razend populair in Azië en opkomend in Nederland. Je kunt het zien als een soort foundation wat tegelijkertijd hydrateert, uv-bescherming biedt, een egale teint geeft en de poriën niet verstopt.

Beautyblender – Een roze make-up spons in de vorm van een ei. Je maakt het sponsje nat, waardoor het het product beter opneemt. Wordt vooral gebruikt voor het aanbrengen van foundation, maar is ook te gebruiken voor concealer of poeder.

Beautyblog – Een blog met als onderwerp beauty.

Blush – Voorheen ook wel Rouge genoemd. Meestal in rood-, roze- of oranjetinten. Bedoelt voor op je wangen om je gezicht meer kleur en definitie te geven. Wordt voornamelijk in poedervorm verkocht, maar er bestaan ook blushcremes of zogenaamde ‘cheek stains’.

Blenden – Het vervagen van kleuren zodat ze mooi in elkaar over gaan lopen.

Blending brush – Een oogschaduw kwast met wat langere haren, vaak erg zacht, die je goed kunt gebruiken bij het blenden van oogschaduw.

Bronzer – Een donkerdere poeder, soms met shimmers, om je gezicht een bruiner kleurtje te geven, of om mee te contouren.

Basecoat – Laagje wat je onder je kleur nagellak aanbrengt ter bescherming van (de kleur van) je nagel.

C.

Caviar Manicure – Oorspronkelijk bedacht door het nagellakmerk Ciaté. Hele kleine kraaltjes voor op je nagels, geïnspireerd door – juist ja – kaviaar.

Catrice – Budgetmerk wat oorspronkelijk uit Duitsland komt. Wordt in Nederland verkocht door Kruidvat en Trekpleister.

Concealer – Een camouflagecreme wat je aanbrengt onder je foundation om oneffenheden weg te werken. Wordt veel gebruikt onder ogen, om puistjes weg te werken of rode vlekjes te camoufleren. Een populair concealerproduct is het All Round Concealer palette van Catrice. Beigetinten voor oneffenheden als puistjes, roze voor donkere kringen en groen voor rode vlekjes.

concealer

Crease – Zie Arcadeboog

Creasen – Het ophopen van oogschaduw in de vettige lijntjes van je crease.

Chippen – Het afbladeren en beschadigen van je nagellak.

Contouren – Je gezicht meer vorm en definitie geven met behulp van blush, highlighter en bronzer.

contour

D.

Dupe – Een (goedkoper) alternatief voor een product. Producten vertonen zoveel gelijkenis dat je het verschil amper kan zien.

DIY – Afkorting voor Do It Yourself, oftewel Doe-het-zelf. Wordt gebruikt voor artikelen/filmpjes of tutorials waarin men laat zien hoe je bepaalde dingen (makkelijk) zelf kunt (na)maken.

E.

EOTD – Afkorting voor Eyes Of The Day, oftewel Ogen van de dag. Hier wordt laten zien welke ooglook de schrijver draagt en welke producten hij/zij hier voor gebruikt heeft.

Essence – Budgetmerk afkomstig uit Duitsland. In Nederland te krijgen bij het Kruidvat. Staat bekend om (over het algemeen) goede producten voor zeer lage prijsjes.

Eyeliner – Een product waarmee je je ogen kunt omlijnen. Vaak wordt hier zwart voor gebruikt, maar andere kleuren kunnen ook. Hier in zijn verschillende producten te verkrijgen zoals vloeibare eyeliners, stiftjes of gelliners.

eyeliner

F.

FOTD – Afkorting voor Face Of The Day, oftewel Gezicht van de Dag. Vergelijkbaar met EOTD, alleen wordt hierbij het gehele gezicht getoond, en alle gebruikte producten genoemd.

Fall-out – Het vallen van oogschaduw op je gezicht wanneer je het aanbrengt op je ogen. Gebeurt vaak bij losse oogschaduws of oogschaduws met veel glitters.

Foundation – Bedoelt om je gezicht een mooie egale en matte teint te geven. Foundation bestaat in verschillende vormen, als mousse, creme, vloeibaar en poeder. Het beste is een foundation te kiezen die het dichtst bij je natuurlijk huidskleur ligt. Deze vind je niet door de foundation op de hand van je rug te testen (wat vele wel doen), maar door het in je hals of decolleté aan te brengen.


G.

Gelliner – Een product om eyeliner mee aan te brengen. Zit in een potje en breng je met een precies kwastje of angled brush aan.

Gradient – Kleuren die in elkaar overlopen.


H.

Highlighter – Een highlighter breng je aan op de plekken waar je de nadruk op wilt leggen, of wilt dat het groter lijkt. Wordt bijvoorbeeld onder de wenkbrauw aangebracht om je wenkbrauw wat te liften en dus je ogen optisch wat te vergroten. Verder kun je highlighter op je jukbeenderen aanbrengen, op je neusbrug etc. Highlighter vangt vaak licht, waardoor het extra opvalt. Zie ook de foto onder contouren. De lichte plekken zijn de plekken waar je highlighter aanbrengt.

Prime And Fine Highlighting Powder 010 Fairy Dust

Haul – Een verzamelnaam voor gekochte dingen. In een ‘eBay Haul’ laat je bijvoorbeeld al je eBay aankopen zien, in een ‘Kruidvat Haul’, als je Kruidvat aankopen, etc.

Hooded eyes – Ogen met (licht) overhangende oogleden.

I.

Inner corner – Binnenste ooghoek van het oog. Hier wordt vaak een lichte kleur oogschaduw aangebracht om het oog optisch mee te vergroten.

J.

Jukbeenderen – Het uitstekende gedeelte tussen je ogen en je wangen. Wanneer je lacht, gaan je jukbeenderen omhoog. Hoge of opvallende jukbeenderen worden vaak als mooi beschouwt. Daarom accentueren mensen ze vaak met een highlighter.

K.

Kabuki brush – Een grote kwast die voornamelijk gebruikt wordt voor het aanbrengen van minerale foundation. De haren staan dicht op elkaar, waardoor de kwast veel product oppakt en dus een goede dekking op het gezicht geeft.

KABUKI 008A  MAC

L.

LOTD – Afkorting voor Look of the day. Wordt gebruikt wanneer er een gehele look wordt laten zien, net zoals de FOTD. Bij de LOTD wordt soms ook de outfit en/of sieraden erbij getoond.

M.

MAC – Een bekend make-up merk in beautyland. Oorspronkelijk ontworpen door – en voor – make-up artists, maar verkoopt nu ook aan ‘amateurs’.

Matt – Product zonder glans.

Minerale make-up – Make-up wat 100% natuurlijk is.

N.

NOTD – Nails Of The Day. Hier worden de nagels getoond met de lak die op dat moment gedragen wordt.

O.

OOTD – Outfit Of The Day. De Outfit van die dag wordt getoond. Meestal wordt hierbij vermeld welk merk het kledingstuk is en waar het gekocht is.

Ombre – Zie Gradient

P.

Primer – Primer zorgt er voor dat een product beter blijft zitten. Je kunt bijvoorbeeld primer dragen onder je foundation, waardoor je foundation beter blijft zitten en vaak ook natuurlijker oogt. Er bestaat ook primer voor je ogen, deze draag je onder je oogschaduw, zodat het beter blijft zitten. Dit wordt ook wel oogschaduwbasis genoemd.

Pigment – Hoe meer pigment, hoe meer kleur er van een product af komt. De hoeveelheid pigment bepaalt dus de intensiteit van een kleur.

PayPal – Een betaalmiddel wat je gebruikt op eBay en andere (buitenlandse) webshops.

Q.

R.

Review – Een artikel over een bepaald product. Hierin wordt een product getest en de mening van de schrijver vermeld.

Rhinestones – Soort strass steentjes voor op je nagels of gezicht.

Rouge – Ouderwetse benaming voor blush.

S.

Swatch – Een foto van hoe een bepaald product er uit ziet op de huid. Meestal wordt dit aangebracht op de hand of arm.

Stash – De verzameling beautyproducten van iemand.

Shoplog – Een artikel of filmpje waarin iemand laat zien wat hij of zij recent gekocht heeft.

Shapen – Zie Contouren

Scrub – Product met korrels (zout) om de dode huidcellen te verwijderen.

SPF – Sun Protection Factor. Bescherming tegen de zon (en uv-straling).

Striper – Een heel dun kwastje, ideaal om dunne lijntjes op je nagels aan te brengen

T.

Toner – Product die je huid extra reinigt en je poriën kleiner maakt.

Topcoat – Een laagje blanke nagellak wat het design en de kleur van je nagellak beschermt.

U.

Unboxing – Meestal een filmpje waarin iemand zijn ontvangen pakketjes opent en de reactie dus meteen te zien is.

V.

W.

Water marble – Nailart techniek waarmee je met behulp van wat er nagellak een marmer effect op je nagels krijgt.

Wishlist – Verlanglijstje

X.

Y.

Z.

Bronnen:

Make-up gids

Beautygloss forum

Bowsandcurtseys

Catrice

Pinterest

MAC Cosmetics

Gradient nails

Water Marble

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: